Dynamitveien 14 - Skole

Drømtorp Ski

Rehabilitering

Dynamitveien 14 - Skole

Drømtorp Videregående Skoles nye satellitlokale er trolig det mest høyteknologiske av sin type. Sekvensregulert luftpådrag, mulighet til å slå av og på dagslysstyring / konstantlysstyring rett i SD, solavskjerming inkludert i byggets øvrige automatikk og mye mer til. Dykk ned i det avanserte funkskjonsgrensesnittet som er installert i denne artikkelen.

Fuksjoner på dette prosjektet

Høye krav til komfort og energi

Når man skal bygge en skole foreligger det svært høye krav til byggets teknologiske stand, spesielt rundt inneklima og styring. Det ble derfor valgt produkter fra øverste hylle og nøye planlagt styring i dette prosjektet.

Kravene var, men ikke begrenset til:

  • Sekvensregulering av ventilasjonen opp mot varmestyringen og kjølebehovet i rommet

  • Mulighet for dagslysstyring eller konstantlysstyring.

  • Halvautomatisk lysstyring i klasserom

  • Overtidsbryter for varmestyring og ventilasjon. Veldig viktig da det kan forekomme aktivitet på kveldstid.

  • Solavskjerming innregulert i KNX / automatikken for sømløs styring mellom manuell regulering og automatisk.


Avansert lysstyring


I dette tilfellet var det svært viktig for kunde å kunne ha mulighet til å regulere lys- oppførselen ned til detaljnivå. Derfor ble det ønsket mulighet til å endre lysmodus i hvert rom fra dagslysstyring til konstantlysstyring direkte i SD-anlegget.


Dagslysstyring er en automatisert lysstyringsteknologi som justerer kunstig belysning basert på mengden naturlig dagslys som er tilgjengelig i et rom. Systemet bruker sensorer for å måle lysnivåene og dimmer eller slår av lysene når dagslyset er tilstrekkelig, noe som sparer energi og gir en mer naturlig belysningsopplevelse.


Fordelene med dagslysstyring er at du reduserer både slitasjen på lampene og klimaavtrykket til bygget ved å dimme det kunstige lyset i rommet basert på tilgjengelig naturlig lys. Lyset kan også slå seg helt av dersom lux- nivået til det naturlige lyset er tilfredsstillende i rommet.

Selv om du kan justere hvor raskt det kunstige lyset skal tilpasse seg det naturlige lysforholdet i sonen, kan denne oppførselen opplevelsen som unaturlig og tidvis plagsomt for brukerne av rommet. Spesielt områder langt unna vinduer og naturlig lys kan få litt for lite lys sammenlignet med andre deler av rommet.

Det ble derfor besluttet at hvert rom deles i to soner, hvor lampene nærmest vindu kan settes til dagslysstyring mens resten av rommet kan stå på konstantlysstyring eller helt normal styring (ett dimmenivå).


Forskjellen mellom konstantlysstyring og dagslysstyring er at dagslysstyring demper lyset mer og lar naturlig lys dekke en større del av belysningsbehovet. Konstantlysstyring dimmer det kunstige lyset i rommet slik at det holder et satt lux- nivå.



Andre ting som er nyttig for lysstyringen:

  • Antall forbrukstimer per lysgruppe. Hjelper for å følge med på lampeforbruket over tid.

  • Alarmer fra lysgrupper, inkludert nød- og ledelys. Veldig nyttig å få beskjed så fort en lampe feiler. Både med tanke på reklamasjon men også sikkerhet.

  • Mulighet for å endre lys- av tid. Noen ganger ønsker man å tilpasse dette etter installasjon. Dette er muliggjort i dette prosjektet.

  • Halvautomatisk lysstyring i klasserom: For å slå på lyset må man slå på med bryter, men det slår seg av automatisk når det ikke har vært bevegelse på 45 min.

  • Mindre viktig: Mulighet for å kalibrere lux- sensor direkte i SD bildet.


Optimalisert klimastyring

Alle oppholdsrom har i dette prosjektet VAV-spjeld, slik at klimastyringen sekvensreguleres mellom varmebehov, luftbehov og kjølebehov.

Alle rom er utstyrt med romfølere som måler Co2- nivået i rommet, slik at den kan regulere spjeldene basert på luftbehov og kjølebehov. Følerne prioriterer det klimatiltaket som det er høyest behov for, og på den måten vil man sikre et svalt rom med god luftkvalitet.


Her er et utsnitt fra historikken for et av klasserommene i oktober. Selv med fulle klasserom på 30 personer stiger aldri Co2 ppm- nivået over 800 ppm. Alt under 800 ppm anses som optimalt for helse og ytelse.

Ved å regulere VAV spjeldene tilpasser man også luftbehovet i bygningen for øvrig, og ventilasjonsaggregatet har anledning til å trinne ned driften når rommene har tilfredsstillende luftkvalitet.



Andre funksjoner

Dette prosjektet har store tilpasningsmuligheter direkte i SD bilde for klima.

  • Ventilasjons aggregat flytskjema er tilgjengelig rett i SD.

  • Mulighet for å resette lokal justering på hver romføler, samt låse lokal justering dersom man ønsker at SD er det eneste som styrer temperaturen.

  • Avlesning av temp, trykk, lokal justering, Co2, kjølepådrag og det meste av verdier fra rommets spjeld.

  • Det ble også montert overtidsbryter som slår på ventilasjonsaggregatet i 2 timer til, og øker setpunktet i rommene i samme tidsperiode for optimal komfort.


Solavskjerming

En viktig del i dette prosjektet var å få den aller mest sømløse automatikken for solavskjermingen. Et typisk "problem" for solavskjerming er å finne den optimale balansen mellom manuell styring og automatikk. Automatisk styring anses å være den styringen som værstasjonen gjør når det er mye sol på en fasade. Da senker den solskjermingen. Men spørsmålet er, hva skjer når man regulerer med bryter manuelt i rommet? Det finnes flere løsninger på dette problemet:

  1. Ved manuell kontroll med bryter slår man av muligheten for automatisk styring fra værstasjon. Deretter endres den til automatisk styringen igjen på et tidspunkt

  2. For hver manuell kontroll slås automatisk styring av med x antall timer fremover.

  3. Mest optimalt: Styres etter tilstedeværelse i rommet. Det er allerede montert tilstedeværelsesdetektorer i rommet for lysregulering. I dette prosjektet bestemmer disse også prioriteringen for solskjermingen. Dersom ingen har regulert solskjermingen i rommet etter at det har vært bevegelse, er det automatikken som bestemmer. Hvis manuell bryter er benyttet vil automatisk styring blokkeres så lenge det er folk i rommet + 15 min etter siste bevegelse. Dette sikrer den mest sømløse opplevelsen, som også gjør at automatikken får lov til å jobbe ut i fra solens stilling for å bedre klima i rommet.

Hele solavskjermingen er integrert i SD bildet for full kontroll.



Det er naturligvis også lagt inn noen sikkerhetsfunksjoner:

  • Ved brannalarm løftes solskjermingen, og manuell kontroll blokkeres.

  • I SD kan man aktivere sikkerhetsmodus, som hever solskjermingen og blokkerer manuell kontroll. Perfekt dersom det skal gjøres service på fasade eller ved vindusvask.

  • Det er laget en kino- sceneknapp i hvert klasserom som demper belysningen og senker solavskjermingen.


Oppsummert

Satellitlokalet til Drømtorp Videregående Skole i Ski inneholder mange svært avanserte automatikk- funksjoner, og vi er veldig stolte av prosjektets endelige resultat.

Som standard med Econex SD er det selvfølgelig også:

  • Avansert kalenderstyring med yr.no optimalisering

  • Enkel integrering av energimålere for videresending til ønsket EOS.

  • Granulær kontroll over varslinger, slik at du kan få beskjed om feil på ønsket måte.

Takk til Høegh Eiendom for tilliten, og takk til alle andre leverandører på prosjektet for samarbeidet.

Byggautomasjon for næring og elektrikere gjort enkelt og effektivt.

Copyright © ECONEX - Built by Eiklid Consult AS

Byggautomasjon for næring og elektrikere gjort enkelt og effektivt.

Copyright © ECONEX - Built by Eiklid Consult AS

Byggautomasjon for næring og elektrikere gjort enkelt og effektivt.

Copyright © ECONEX - Built by Eiklid Consult AS